• A Ford újabb nagy lépése Európa elektromos jövője felé: 7 új teljesen elektromos modell segít abban, hogy 2026-ra a vállalat évente több mint 600 ezer elektromos hajtású autót adjon el
  2022. MÁRCIUS 16.

  A Ford újabb nagy lépése Európa elektromos jövője felé: 7 új teljesen elektromos modell segít abban, hogy 2026-ra a vállalat évente több mint 600 ezer elektromos hajtású autót adjon el


  2024-ig a Ford három új elektromos személyautót és négy új elektromos haszonjárművet mutat be Európában; a vállalat azt tervezi, hogy 2026-ra évente több mint 600 ezer elektromos autót értékesít a régióban

  2024-ig a Ford három új elektromos személyautót és négy új elektromos haszonjárművet mutat be Európában; a vállalat azt tervezi, hogy 2026-ra évente több mint 600 ezer elektromos autót értékesít a régióban

  KÖLN, Németország, 2022. március 14. – A Ford ma jelentős előrelépésekről számolt be az elektromos autók európai jövője tekintetében: a vállalat 2024-ig hét új, tisztán elektromos hajtású, teljes egészében hálózatba kapcsolható személyautót és haszonjárművet mutat be, új lendületet adva ezzel a vállalat átalakulásának.

  A mai hírek előtt néhány nappal jelentette be a cég, hogy Ford Model e néven létrehozott egy új, globális üzletágat, amelynek feladata az elektromos és hálózatba csatlakoztatott járművek tervezése, gyártása és forgalmazása lesz. A haszongépjárművekre specializált Ford Pro-val együtt ez a két új vállalati egység határozza majd meg a Ford jövőjét Európában.

  “Elégedett vagyok az európai változások lendületével; azzal, ahogyan teljes iparágunkat átformáljuk, hogy jobb, tisztább és digitálisabb járműveket gyárthassunk. A Ford arra törekszik, hogy teljes erőbedobással és gyorsan reagáljon az európai és globális igények változásaira,” nyilatkozta Jim Farley, a Ford elnök-vezérigazgatója.

  “Ezért hívtuk életre a Ford Model e vállalati egységet, amely egy startup gyorsaságával, a Fordtól már megszokott színvonalú tervezést és biztonságot kínálva képes létrehozni elektromos járműveket, illetve csak a Fordra jellemző, csatlakoztatott szolgáltatásokat.”

  A Ford arra számít, hogy elektromos hajtású személy- és haszonjárműveinek kibővített kínálatával 2026-ra az évi 600 ezer darabos értékesítési eredményt is meghaladja majd az európai piacon. A vállalat most újra megerősítette, hogy 2023-ra 6 százalékos EBIT rátát kíván elérni Európában. Az európai üzletmenet felpörgetésével a Ford azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2026-ra több mint 2 millió EV-t adjon el világszerte, és 10 százalékra növelje korrigált EBIT rátáját.

  “Lendületesen menetelünk egy tisztán elektromos hajtású jövő felé, hiszen így tudunk megfelelni ügyfeleink mobilitási igényeinek a gyorsan átformálódó európai piacon” mondta el Stuart Rowley, a Ford Európa elnöke. „Ám mindez nemcsak a vállalat jövője miatt lényeges, hanem azért is, mert egyre sürgetőbb feladat, hogy fokozottan törődjünk bolygónkkal, pozitív hatással legyünk a társadalomra, és hogy a Párizsi Éghajlatvédelmi Egyezményben foglaltak szerint csökkenjen a károsanyag-kibocsátás.”

  A fenti változások hozzájárulnak a Ford globális terveihez, amelyek a széndioxid-kibocsátás jelentős mérséklését szolgálják. A vállalat ma bejelentette, hogy 2035-re teljes európai járműértékesítésében meg akarja valósítani a nulla károsanyag-kibocsátást, illetve a karbonsemlegességet európai létesítményei, logisztikája és beszállítói működésében.

  2024-ig hét új elektromos jármű

  A tisztán elektromos hajtású Mach-E sikeresen mutatkozott be tavaly Európában; idén a Mach-E GT is megjelent a régió piacain, a következő negyedévben pedig az E-Transit is kapható lesz. A Ford ma hét újabb, tisztán elektromos autó bevezetéséről számolt be, így hamarosan három új elektromos személyautó és négy új haszonjármű gyarapítja majd a márka európai kínálatát.

  2023-ban a Ford megkezdi egy tisztán elektromos hajtású személyautó gyártását, és a Kölnben készülő, közepes méretű crossover mellett 2024-ben egy második elektromos modell is megjelenik majd a németországi üzem termékpalettáján. Emellett 2024-től a vállalat legkelendőbb európai személyautójából, a Pumából is készül majd egy elektromos változat a romániai Krajovában.

  A Ford az európai haszonjármű-piac éllovasa, és a márka piacvezető helyzetét tovább erősíti, hogy négy új elektromos modell is megjelenik az ikonikus Transit-családban: a vadonatúj, egytonnás Transit Custom áruszállító és a Tourneo Custom többcélú jármű 2023-ban, valamint a kisebb, új generációs Transit Courier áruszállító és a Tourneo Courier többcélú jármű 2024-ben.

  “Ezek az új elektromos modellek nem kevesebbet jeleznek, mint márkánk teljes mérvű átalakítását Európában. Új generációs, nulla károsanyag-kibocsátású autóinkat már kifejezetten egy hálózatba kapcsolt környezethez terveztük, hogy kimagasló felhasználói élményt nyújthassunk vásárlóinknak,” nyilatkozta Rowley.

  EV-gyártás és beruházás Kölnben

  A Ford ma megerősítette, hogy a Kölni EV Központban készülő első, nagy sorozatban gyártott, tisztán elektromos hajtású modell egy ötüléses, közepes méretű crossover lesz. 2021-ben az SUV-k és a crossoverek 58 százalékot tettek ki a Ford teljes személyautó-értékesítéséből a kontinensen, ami közel 20 százalékpont növekedést jelent a 2020-as évhez képest.

  A tisztán elektromos hajtású crossoverrel a Ford újabb határokat tör át. Az egy töltéssel akár 500 kilométer megtételére is képes autót (és a modell nevét) még idén megismerheti a nagyközönség, gyártása pedig 2023-ban kezdődik.

  A vállalat ma azt is bejelentette, hogy egy második, tisztán elektromos hajtású jármű, egy sportos crossover is készül majd a Kölni EV Központban, így az üzem elektromosautó-termelése hat év alatt 1,2 millió darabra növekedik. Az új elektromos személyautók kölni gyártását várhatóan 2 milliárd dolláros beruházás alapozza meg, amely magában foglalja egy új akkumulátor-gyártó üzemegység felépítését is, ahol a tervek szerint 2024-ben kezdődik meg a termelés.

  Új vegyesvállalat az európai akkumulátorgyártás kibővítésére

  A Ford ambiciózus járművillamosítási tervének támogatására a Ford, az SK On Co., Ltd. és a Koç Holding nem kötelező érvényű szándéknyilatkozatot írtak alá egy új törökországi vegyesvállalat létrehozásáról. A végleges megállapodás későbbi aláírásától függően a három partner azt tervezi, hogy a szélesebb értelemben vett európai régió egyik legnagyobb EV-akkumulátorgyártó üzemét építik majd fel.

  A tervek szerint Ankara közelében működő vegyesvállalat magas nikkeltartalmú NMC cellákat gyárt, amelyekből moduláris akkumulátor-egységek állíthatók össze. A termelés az évtized közepén indulhat, és az éves kapacitás elérheti 30-45 gigawattórát.

  A három partner (illetve a török kormány) beruházásával létrahozandó akkumulátorgyártó vegyesvállalat termelése egész Európában kézzelfogható előnyt jelent majd a nagy- és kisméretű haszonjárművek üzemeltetőinek, csökkentve energia- és üzemeltetési költségeket, illetve nagy mértékben hozzájárulva a CO₂-kibocsátás mérsékléséhez.

  Az EV-gyártó kapacitás felpörgetése Krajovában

  A Ford romániai Krajova gyártóüzemére fontos szerep vár a vállalat európai elektromos- és haszonjármű-gyártásának tervezett bővítésében.

  2024-től az európai vásárlók megrendelhetik a Ford népszerű kompakt crossovere, a Ford Puma tisztán elektromos hajtású változatát. 2021-ben a Puma volt a márka legnagyobb darabszámban értékesített személyautója Európában, és a tisztán elektromos hajtású Puma révén még szélesebb európai vásárlóközönségre számíthat majd a modell, amint 2024-ben beindul a gyártása Krajovában.

  Emellett 2023-tól Krajovában kezdik gyártani a vadonatúj Transit Courier haszonjárművet és a Tourneo Courier többcélú kompakt járművet, illetve tisztán elektromos hajtású változataikat is, amelyek 2024-ben érkeznek.

  Az elektromos és haszonjármű-kapacitás további növelésével kapcsolatban a Ford ma azt is bejelentette, hogy – a tárgyalásokat és a hatóságok jóváhagyását követően – a Ford Otosan átveszi a krajovai üzem és gyártási üzletág tulajdonjogát. A Ford Motor Company és a Koç Holding vegyesvállalataként működő Ford Otosan a globális autóipar egyik legrégebben működő és legsikeresebb vegyesvállalata.

  “Örülünk a lehetőségnek, hogy tovább bővíthetjük a Koc Holdinggal közös vállalkozásunkat, még hatékonyabban kiaknázva ezzel erőforrásainkat és know-how-nkat Romániában,” nyilatkozta Rowley. „A Ford Krajova mára igazi sikertörténetet írt, és hiszünk abban, hogy még ennél is kiválóbb eredményeket érhet el mindazon tapasztalat és szakértelem révén, amit a Ford Otosan szerzett a villamosítás és haszonjárművek területén.”


  A Ford Motor Company

  A Ford Motor Company globális vállalat, amelynek központja a Michigan állambeli Dearborn. A vállalat tevékenységi köre a Ford személyautók, haszongépjárművek, városi terepjárók (SUV) és elektromos hajtású autók, valamint a Lincoln luxusautók tervezése, gyártása, értékesítése, szervizelése és a velük kapcsolatos szolgáltatások biztosítása. A vállalat a Ford Motor Credit Company révén pénzügyi szolgáltatásokat is nyújt. A Ford vezető szerepre törekszik az elektromos autók, az önvezető járművek és a mobilitás területén. A Ford mintegy 199.000 embert foglalkoztat világszerte. Amennyiben több információra van szüksége a Fordról, termékeiről vagy a Ford Motor Credit Company vállalatról, kérjük, keresse fel a www.corporate.ford.com vagy a www.ford.hu honlapot.

  A saját tulajdonú vállalatokban körülbelül 53.000 alkalmazottat, az összevont, illetve nem összevont közös vállalkozásokkal együtt pedig mintegy 67.000 embert foglalkoztató Ford Európa felel a Ford márkához tartozó autók gyártásáért, értékesítéséért és karbantartásáért Európa 50 piacán. A Ford Motor Credit Company mellett a Ford Európa üzleti tevékenysége magában foglalja a Ford Ügyfélszolgálat és 24 gyártóüzem (16 saját tulajdonú vagy összevont közös vállalat és 8 nem összevont közös vállalkozás) működtetését. Az első Ford autókat 1903-ban szállították Európába – ugyanabban az évben, amikor a Ford Motor Companyt alapították. Az európai gyártás 1911-ben indult meg. 

  forrás: https://www.mynewsdesk.com/hu/ford-magyarorszag/pressreleases/a-ford-ujabb-nagy-lepese-europa-elektromos-joevoje-fele-7-uj-teljesen-elektromos-modell-segit-abban-hogy-2026-ra-a-vallalat-evente-toebb-mint-600-ezer-elektromos-hajtasu-autot-adjon-el-3168533

  Hozzászólás (0)

  Vélemény: