Kérdések és válaszok

ZÖLD RENDSZÁM

Mit kell tudni a zöld rendszámról?

Manapság egyre több autót látni Budapest és más városok központjában zöld rendszámmal. Ezen autók egy része láthatóan tisztán elektromos, de van köztük olyan, ami egyértelműen nagy fogyasztású luxusautó. Hogy lehet mindegyiken zöld rendszám, ha ezt a megkülönböztető jelzést a környezetkímélő autókra találták ki? A következő oldalakon igyekszünk minden felmerülő kérdésre kielégítő választ adni.

Mire jó a zöld rendszám?

A zöld rendszám a környezetkímélő járművek (gépkocsik) megkülönböztető jelzése, amihez a jogalkotók kedvezményeket, jogosultságokat tudnak rendelni úgy, hogy azok igénybevételének jogosságát a lehető legegyszerűbben lehessen ellenőrizni.

Az első zöld rendszámhoz kötődő jogosultság az ingyenes parkolás, amit már Budapesten és több vidéki nagyvárosban is önkormányzati rendeletbe foglaltak. Fontos tudni, hogy a zöld rendszám olyan különösen védett övezetekbe is ingyenes behajtást biztosít, mint például a Budai vár, de nem kell fizetni a parkolásért például a Citadellánál sem.

Szintén a zöld rendszám előnyeként szokás említeni a buszsáv használatának lehetőségét, ami azonban tévesen terjedt el a köztudatban: a buszsáv még zöld rendszámmal sem használható jogszerűen!

Az elektromos autókhoz kapcsolódó egyéb adókedvezményeket nem a zöld rendszámhoz kötik, így azok a rendszám alapszínétől függetlenül járnak az autó üzembentartójának.

Ingyenes parkolás zöld rendszámmal

A környezetkímélő autókat megkülönböztető zöld rendszám legfőbb előnye, hogy az azzal felszerelt autókkal Budapesten és számos vidéki nagyvárosban ingyen lehet parkolni a közterületi parkolókban. Az ingyenesség a privát cégek által üzemeltetett parkolókban, parkolóházakban, mélygarázsokban nem érvényes. A várakozási és megállási tilalommal jelölt helyeken való parkolásra nem jogosít, mint ahogy megfelelő további jogosultság nélkül a zöld rendszámmal a mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolókat sem lehet elfoglalni. A nyilvános töltőknél a parkolás ingyenes, de csak a töltés idejére engedélyezett. Ha az autó feltöltődött, akkor el kell onnan állni.

Mivel a zöld rendszám kiadását szabályozó rendelkezés egy kalap alá sorolja a tisztán elektromos autókat és a konnektorból is tölthető, de elsősorban hagyományos, környezetszennyező erőforrásokat használó autókat, sajnos a zöld rendszámos plug-in hibrid terepjárók a belvárosi parkolás ingyenesítésének szimbólumai lettek.

Fontos tudni, hogy az ingyenesség a zöld alapszínű magyarországi rendszámhoz kötődik, nem pedig az elektromos meghajtáshoz, így külföldi rendszámú elektromos autóval az ingyenesség nem vehető igénybe!

Az ingyenes parkolás jelentős, akár havi több tízezer forintos megtakarítást jelenthet az elektromos autót használók számára.

A zöld rendszám előnyei

A zöld rendszám előnyeit felsoroló lista egyelőre elég szolid, bár nem elhanyagolható.  Akár több tízezer forintos megtakarítást is jelenthet havonta az elektromos autó üzemeltető számára. A zöld rendszámmal ugyanis Budapesten és több vidéki nagyvárosban is ingyenes a parkolás.

A közvélekedéssel ellentétben viszont nem használható a zöld rendszámmal ellátott autóval sem a buszsáv, mivel az ehhez szükséges KRESZ módosítás még nem történt meg.

Zöld rendszám igénylése

Zöld rendszámot általában a 2015 nyara előtt forgalomba helyezett, illetve a külföldről behozott, és a zöld rendszámra jogosult autókra lehet igényelni. A 2015 őszétől idehaza forgalomba állított, zöld rendszámra jogosult autók már jellemzően eleve ilyen rendszámmal lettek ellátva.

Az alábbi leírás az első csoportra, tehát a zöld rendszám megjelenése előtt hagyományos rendszámmal forgalomba helyezett autókra, azon belül is a tisztán elektromosakra vonatkozik.

A zöld rendszám ügyintézéséhez alapvetően két helyre kell elmenni:

Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH)

Az NKH-hoz szemlére kell vinni az autót, hogy igazolják az okmányiroda felé, hogy az autó valóban elektromos, így jogosult az 5e kategóriára. A szemlére vinni kell

 • az autót,
 • a forgalmit,
 • a biztosítás érvényességét igazoló lapot (ha nincs meg a biztosító által automatikusan küldött, akkor kérni lehet másolatot, amit e-mailben többnyire el tudnak küldeni),
 • cég tulajdonos esetén
  • 30 napnál nem régebbi cégkivonatot (e-cegjegyzek.hu-ról kinyomtatott is jó, csak legyen rajta a fejlécben dátum, hogy mikor lett nyomtatva),
  • aláírási címpéldány (elég a másolat is),
  • nem céges aláíró ügyintéző esetén pedig két tanúval is ellátott meghatalmazás

Elvileg szükség lehet egy gyártótól származó igazolására, hogy az autó valóban elektromos, illetve hibrideknél, hogy mennyit tud tisztán elektromos üzemben megtenni, de az idehaza forgalomban lévő autókról a közlekedési hatóság rendszerében megtalálhatók ezek az igazolások.

A művelet nagyjából egy óra, ami során a szakember körbefotózza az autót, és kiállít egy Műszaki Vizsgálati Bizonyítványt. Fontos tudni, hogy mivel ez a folyamat egy műszaki vizsgával azonos szintű, kopott gumival, hibát jelző fedélzeti számítógéppel, vagy bármi más okból műszaki vizsgán nem megfelelőnek minősíthető autóval nem érdemes próbálkozni, mert nem fogják kiadni rá az igazolást.

A műszaki szemle díja 1770 Ft.

Okmányiroda

Mivel a rendszámcsere országos hatáskörű dolog, ez bármelyik okmányirodában intézhető. Érdemes több környékbeli irodából is időpontot kérni, vagy a soronkivul.club oldalon kisebb forgalmú okmányirodát keresni. Arra mindenképpen érdemes rákérdezni, hogy van-e raktáron zöld rendszámuk, illetve jelezni, hogy ilyen ügyben szeretnénk eljárni. Sajnos vidéki okmányirodákban előfordulhat, hogy nem ismerik az eljárás menetét, így teljesen szabálytalanul elküldik az autóst, hogy intézze a rendszámcserét valahol máshol. Ha az ember időpontra érkezik, és időben fogadják is, akkor a művelet nem tart tovább 20 percnél.

Az okmányirodába vinni kell:

 • amit az NKH is kért
 • amit az NKH adott
 • a régi (lecserélendő) rendszámot

Az új forgalmi engedély díja 6000 Ft, az új rendszámé pedig 8500 Ft. A díjakat helyben, kártyával is lehet fizetni (vagy az ügyintézéskor kiadott csekk ellenében a legközelebbi postán).

Az új rendszám felhelyezése után a leginkább időrabló művelet a szélvédő jobb alsó sarka közelében felragasztott igazoló matrica lekaparása, mivel nagyon nehéz hozzáférni, és rendkívül erős hordozóréteggel rendelkezik (melegítés és penge).

A művelet hivatalos része így 16.270 forintba kerül.

Fontos

Alapesetben a zöld hátterű rendszámra való váltáskor megváltozik a betű szám kombináció, amit minden olyan helyen le kell jelenteni, ahol az autót a rendszám alapján azonosítják:

 • a lízingelő bank
 • a kötelező biztosító
 • a casco biztosító
 • az önkormányzat
 • autópálya matrica (1470 Ft, a rendszámcsere tényét igazolni kell!)
 • behajtási engedélyek (pl. Westend parkoló)
 • töltő regisztráció (pl. Budavári Önkormányzat)